Alla inlägg under januari 2008

Av Lotta - 22 januari 2008 22:21

Nu var det några dagar sen jag skrev här. Men ibland tryter fantasin, och man tycker inte att man har så mycket att skriva om. Jag målar köksluckor för fullt. Behöver få köket klart nån gång. Den har gått i skov, den här köksrenoveringen. Ibland har jag målat och snickrat nästan dygnet runt, för att sedan lägga bort hammare, spik, penslar och färgpytsar för ett bra tag. Men för att resultatet ska bli så bra som möjligt så gäller det att man har motivation när man jobbar. Från att ha varit ett kök i starka allmogefärger så har det nu blivit grått i olika ljusa nyanser. Hittills är jag väldigt nöjd med resultatet. Ljust och fint, samtidigt som det ger ett större intryck.


Luckorna är tråkigast att jobba med. Först ska de ner för att slipas, sen ska ena sidan målas, och när man är färdig med den så är det andra sidan. Och luckorna och lådförstyckena är så många. Det gäller att ha tungan rätt i mun när man målar, så att färgen penslas jämnt och fint över luckan. Jag kunde kanske ha lämnat in dem på lackering, men jag vill behålla den lite retro 50-tals känslan i köket, och då ska penseldragen synas. Det är ju orginalköket från 1940 när huset byggdes. Rejäla grejer alltså :o). Gediget trä rakt igenom.


Nu ska jag se om färgen torkat så luckorna är färdiga för ännu ett lager.

Jag återkommer...

Av Lotta - 17 januari 2008 22:46

Igår fick jag ett glädjande besked, om ett mycket intressant jobb som jag kan bli aktuell för!! Det gjorde mig så uppåt att jag t.o.m åkte till frissan och klippte och färgade håret idag. Kors i taket! :o) Hoppas verkligen att allt klaffar som jag tror att det kan göra... Vilken ljusning av framtiden i så fall.


Imorgon har vi träff med sökgänget igen. Ska bli skoj. Apropå sök så fick jag samtal från Gunnar Fors med Gaia för inte så länge sen. han berättade att Gaia är "världens bästa hund" (vilken jag redan visste i.o.f.s ;o). Gunnar har ju haft några brukschampions genom åren, främst i sök, men enligt honom är Gaia den absolut bästa hund han någonsin haft. Hon har elitbruksets lydnad klar. Och i söket går hon som en kanon. Jag hoppas och tror att Gaia nog blir uppflyttad, och säkert även tävlad i elitsök i år... Det ska bli mycket spännande.


Vidare har vi ju alla hundar från G-kullen som är tävlingsklara. Geisha ska väl säkert ut i elitlydnaden. Grizzla i IPO1, samt lägreklass. Gimli lär det väl bli IPO2 för i år. Gandalf ska ut i lägre sv.skydd, och Erik hoppas tävla även högre skydd med honom. Greta kommer med all säkerhet att entra tävlingsbanan även hon... Sen är det ju Korning för dessa också. G-kullen är en fantastik kull med tanke på arbetskapacitet. De har stor motivation och uthållighet till de mesta. Dessutom verkar nästan allt gå rätt in i skallen på dem (=lättlärda). Jag önskar dem all lycka på tävlingarenorna i år. Och detsamma gäller givetvis för alla hundar vi fött upp. Oavsett kull. Just G-arna utmärker sig för att de är så många ur kullen som jobbas med. Och det beror förstås en hel del på förarna också.


Själv har jag planer på att tävla Baba i början av sommaren... Få just se hur långt vi kommer med det.. ;o)



Av Lotta - 16 januari 2008 15:00

Som en tvål i ett badkar läste jag nånstans. Och det stämmer sannerligen.Fy f-n vad tråkigt väder det är. Halt och isigt. Imorse när jag vaknade öste regnet ner. Hur kul är det mitt i vintern? inte alls. Vill ju inte ha snö, men inte isgata heller... Jag vill ju ha SOMMAR!!


Hursomhelst så åkte jag ner till klubben idag på f.m för lite lydnadsträning. Jag tog Grappa med mig. Hon har blivit riktigt duktig. Taggad och väldigt på och intensiv när det gäller arbete. Dock tog jag först ut henne på en promenad på åkrarna och där satt en flock svanar. Såg plötsligt ett gyllene tillfälle att testa hur stor jaktlusten egentligen är på henne, och hur min lydnad sitter. Jag har aldrig träffat på vilt så här tidigare med Grappa. Hon såg flocken först när de oroligt började röra på sig, sen lyfte dom och flög... Och Baba - ja, hon flög också - efter svanarna i den snabbaste fart jag någonsin sett. Jäklar vad hon jagade efter. Tyvärr fick jag inse att lydnaden inte är 100 där... Ropade och visslade som en galning, men Grappa hade knäck i lurarna, och var helt fokuserad på den spännande jakten som gick i en rasande fart över fälten. Så jag skrek och visslade lite till, och då kom hon. Sent omsider och inte tillräckligt fort tycker jag (dessutom började svanarna försvinna för långt ifrån så jag vet inte om det var jag eller att hon insåg att det inte lönade sig att jaga längre)... Summan av kardemumman: Träna mer på ovillkorlig inkallning (jag måste hitta en större motivation för Baba - i mig - än jakten... *kliar mig i skallen* Hur f-n ska jag kunna bli intressantare än en flock svanar???)  samt att ha ögon och öron öppna när det gäller vilt i markerna. Inte låta henne få chansen. Detta kan bli något att bita i.



Av Lotta - 15 januari 2008 00:31

Vid 11-tiden på förmiddagen idag så fick jag "finbesök" :o). Åsa och Frida kom över dagen och hälsade på. Åsa hade även med sig söta dottern Linn! Detta har vi ju pratat om både länge och väl, men av olika omständigheter har det inte kunnat bli av förrän nu. Så äntligen fick vi då träffas och prata hund. Och det gör man ju gärna... Timmarna fullkomligt rusade iväg, och vi trodde inte våra ögon när klockan redan var så mycket så att de var tvungna att börja röra på sig igen. Det går fort när man har kul. Åsas Rox och Fridas Beanie var med, så dem fick jag träffa. Trevliga flickor båda två! Gammeltanten Roxane med sina 10 år på nacken var still going strong, pigg och alert! Mycket trevligt att se gamla hundar som forfarande är vitala. Beanie var skendräktig och tyckte nog att turen tog lite väl lång tid med tanke på de väntande "valparna" hemma i Åkersberga ;o) De var nog utsvultna när hon kom hem! Hobbe som fick träffa flickorna tyckte att Beanie var en snygg tjej, och var övertygad om att de var här på parning. Löp eller ej, det måste nog vara så! *Hahaha*. Beanie kunde tänka sig att leka lite, men DÄR gick gränsen... (Typiskt karlar; "Hon säger nej, men menar nog JA!"  Heh...)


 


Frida hade gjort och tagit med sig en underbart god köttfärspaj som vi intog till lunch. Åsa hade med sig gudomliga brownies till kaffet. Wow! jag blev verkligen bortskämd idag, med både sällskapet och maten ;o) *Tusen tack Frida & Åsa!! Det gör vi snart om igen.*


Igår hade jag också främmande. Anki kom på eftermiddagen och hälsade på. Timmarna flöt även då iväg snabbt... Med sig hade Anki Plottvalpen Nelly, 11v. En otroligt orädd och självständig liten krabat. Inga som helst problem att kliva in här i flocken av gastande Rottweilers. Hon travade runt och undersökte med svansen i topp utan att så mycket som en enda gång bli låg eller konfunderad över något. Allt var liksom självklart i hennes värld. Det är intressant att se olika rasers karaktärsdrag. Grappa ville sååå gärna leka med Nellie, men jag bedömde att Nellie var lite för liten för Grappas tuffa lek. Därför fick Grappa till sin stora sorg sitta i buren medan Nellie var lös i köket. Hobbe däremot fick hälsa på Nellie, men han var måttligt förtjust. Särskilt som hon helst ville undersöka "apparaten" på honom hela tiden, och familjejuvelerna är man ju rädd om, tänkte Hobbe och flydde fältet in i sin bädd.



Söt, eller..? Bara annorlunda? :o) Avgör själva!



Detta var det närmaste lek Nellie och Grappa kom.


Det är inte bara Hobbe som är en TV-tittarhund. Ja, jag vet att det sägs att hundar inte kan se på TV, men det är INTE sant. Hobbe är ju en TV-nörd av rang. Grappa kan komma att gå i hans fotspår... Hon tittar gärna på TV numera, och då helst djurprogram förstås. Och eftersom jag inte har stort mer än AnimalPlanet att titta på så blir det ju spännande kvällar för Grappa... En dag såg hon en katt i rutan. Katten försvann ur bild, och Grappa kunde bara inte förstå vart den tog vägen. Till slut knölade hon in sig bakom TV:n för att se om den möjligtvis låg där och tryckte, med resultatet att TV:n höll på att välta i golvet när hon backandes skulle försöka ta sig ut igen. Smidig som en elefant!



Har till sist en bild på Grappa och Liza när Liza sist var här för ett par veckor sen. De lekte ju som galningar bara de fått in tekniken med varann, då Grappa ju är mycket större än Liza. Men Liza gav sig inte, ettrig som hon är :o)



Nu ska flocken gå och sova. Det är redan sent och Cragge har intagit "sin" plats i mattes säng (förstås).


I'll be back!



Av Lotta - 12 januari 2008 23:58

Hade ett jobb som jag absolut var tvungen att få klart idag, så hela lördagen har tillbringats framför datorskärmen. Hundarna har fått spendera dagen inne med mig alternativt i hundgårdarna. Tråkigt tycker dom, men köper läget bra ändå. I alla fall alla utom Baba, som pockar på uppmärksmahet då och då. En tass kommer upp i knät på mig. Sen krafsar hon försiktigt till en början. Reagerar jag inte då så tar hon i hårdare, och då reagerar jag ju naturligtvis. "- NEJ, Grappa!" Och Grappa har fått som hon vill. Hon dresserar mig på detta sättet :o). Jäkla unge!


Tidigare ikväll när de fick sin kvällsmat, hundarna, slog det mig hur koncentrerade de kan vara. Jag sätter alla på sin plats. Sen placerar jag ut skålarna framför dem. Tiden innan det magiska "varsågod" kommer är så tyst och laddat av koncentration så man kunde höra en knappnål falla. Alla sitter och stirrar stint på mig. Ibland får de "varsågod" ganska snabbt. Ibland rör jag på mig lite och gör något i köket innan de får äta. Där får jag ju mitt kvitto på att de kan om de vill! Den koncentrationen och lyhördheten vill jag plantera in i situationer med tävlingslydnadsmoment. Tänk så bra det skulle bli... :o)



Av Lotta - 11 januari 2008 14:55

Nu är jag trött på tomteriet. Gardinerna åker ner, tomtarna in i skåpet och riset åker ut. Efter helgen följer ljusstakarna med. På bordet står istället en fräsch bukett med lila tulpaner som jag fick av Marie igår (*tack Marie!*). Tulpaner är verkligen min favorit bland snittblommor, och på våren bara ääälskar jag de färgglada buketterna som oftast pryder köksbordet. Vårvintern är en tid för längtan... Längtan till sommar, till ledighet, förnyelse, och att få batterierna laddade igen. Nu startar tiden för semlor, tulpaner, soliga dagar med hundarna på sjön med grillkorv i ryggsäcken... Härligt! Förhoppningsvis så ska jag hitta den tappade sugen någonstans här i vår.


Jag hoppas att fler uppmärksammat tävlingslydnadshelgen som vi ska ha med Frida Sundberg i mars. Jag anordnar ju främst aktiviteter av detta slaget för våra valpköpares skull. Som det ser ut i dagsläget så är vi två anmälda från kenneln; jag själv och Chatta med Hagbard. Sen har en massa människor ställt sig på kölista som inte hör till kenneln. Men jag känner att jag inte orkar stå för allt det praktiska som det innebär inför en helg som den här bara för "andra", utan det måste komma i alla fall ett par anmälningar till med Kulla Gullare. Så om ni ämnar delta i detta, hör av er så fort som möjligt. Annars så blåser jag av helgen.


Glömde ju skriva att även lilla LIZA var med på sökträningen igår, den söta karamellen :). Hon gjorde jättebra ifrån sig på sina två vindövningar. Verkar ha naturligt precis det som krävs för att bli en bra sökhund. Vi får väl se, nästa vecka är hon med igen så det ska verkligen bli spännande att se om vi kan utveckla träningen något. Jag ska försöka ta med kameran om det är någorlunda bra väder också, så vi får lite bildbevis också.


Av Lotta - 10 januari 2008 23:27

Fick svar på Kaizas obduktion idag per brev. I förrgår ringde vet. och berättade provsvaren, men jag ville gärna ha en kopia av utlåtandet, och det var den som kom idag. Dock förstår jag inte mycket av de långa harangerna av fackspråk, men kort sagt så led Kaiza av kronisk hepatit med precirrhos, d.v.s början till skrumplever. Det kan tydligen komma sig utav många olika faktorer, och man vet sällan vilken. Möjliga orsaker kan vara immunförsvarsproblem, ärftliga faktorer kan spela in, mat, förgiftning, infektion... Ja, man vet alltså inte. Det händer då och då sa hon, veterinären, att man ser det här vid obduktion på hund; hepatit och skrumplever. Och allra vanligast är att hundägaren inte upptäcker något förrän det är för sent. Jag frågade oroligt om jag kunnat upptäcka detta på något sätt tidigare och om i så fall utgången kunnat bli en annan? Men hon sa nej. Är levern angripen så är det tyvärr inte mycket att göra. Frågade också huruvida jag bör beakta detta i kommande avelsarbete, och hon tyckte att jag ska ha det i åtanke, men inte mer. Skönt att höra trots allt. Tydligen så styr levern vissa koagulationsfaktorer och det var därför hon fick blödningar i mage och tarm, och därmed anemi.


Idag var det sökträning igen. Vi blev fyra stycken som mötte upp vid klubben för vidare transport ut i skogen. Jag var så himla trött i morse så jag övervägde en kort stund om jag inte skulle bara sova vidare, men ångrade mig strax. Dessa stunder får man verkligen ta vara på. Vad som förundrar mig är hur man kan tycka att det är så himla kul att vara ute en hel dag i ur och skur för att gömma sig för några hundar i skogen...? Är man verkligen riktigt frisk? Frisk eller ej, det är väldigt intressant. Blev dock pikad för att jag inte hade macka med äggröra och makrill som jag bloggade så hurtigt om igår. MEN, med nära nog identiska likheter med Kalle Anka när han just vaknat i filmklippet på julafton med Musse och Långben på husvagnssemester, så kändes det inte som jag ville påbörja någon avancerad matlagning. Jag sov verkligen inte bra inatt, ögonen behövde hållas uppe med tändstickor och jag behövde mist 2 koppar kaffe innan jag överhuvudtaget kunde fungera. Det blev en ostmacka istället. Enkelt och bra. Både Cragge och Baba var med.


Med Grappa blev det som jag tänkt ut igår. Och det gick väldigt bra. Med mindre störning fick jag rullen med hela vägen in till mig. Inget krångel vid figgen heller. Anammade även tipset från mina träningskamrater med att ha henne med ute vid fikat innan vi kör igång, så hon får bli lite "varm i kläderna" (pälsen?), träna på att sitta lugnt vid sidan och att se att de andra inte bryr sig om hennes känslosvallningar innan vi kör igång. Tror att det hjälpte lite också. Vi tog faktiskt ut rullen i en sökövning i skogen på slutet, men med mig i kopplet ända fram. Funkade bra det också. Jag är mycket stolt över lilla "Baba" idag :)


Även Cragge fick komma ut, den gamle stofilen :). Han visste, trots att det är mycket länge sen han var med på sökträning, mycket väl vad som var på gång. Vindade sin vana trogen ända från bilen. På med skynket och rullen och skickade. Han gick kanon. Tog sin rulle perfekt och gjorde allt rätt. Min Prins!! När nu inte ryggen krånglar mer så är det nästan så att jag skulle våga börja lite smått med honom igen. Men han behöver definitivt bättra på muskler och kondition, för detta är krävande för hundarna.  Cragge är en stor pojk, och han fick en muskelskada i ryggslutet förra vintern. Det tog evigheter innan det läkte ordentligt. Så fort jag trodde att nu är det borta, och började sätta igång honom igen så smått, så kom smärtan tillbaka. Han pep högt när han skulle hoppa upp i sängen. Men idag, när jag såg hur lycklig Cragge var över att få göra det han älskar igen, så överväger jag som sagt att försöka sätta igång honom igen, men bara lätt, lätt till att börja med. Så att det inte händer något...


Till Anna: Tack för tipset ang. utställning "utan" stamtavla för Grappas del. Kruxet är att jag inte vet vad hon har för reg.nr heller..? Eftersom jag aldrig har sett ngn stamtavla på henne. Men det borde ju inte vara så svårt att få reda på av Belgiska KK i.o.f.s Tål att forskas i lite mer. Jag vill ju ställa henne nu i vår! Prinsessan :) Tack i alla fall!



Av Lotta - 9 januari 2008 23:40

Idag har jag tjänstgjort som frisör (ja, jag gör det också ibland). Hjälpte en kompis med klippning och färg. Det blev faktiskt jättesnyggt och både hon och jag blev väldigt nöjda med resultatet. Skulle behöva gå till frisören själv, men just nu så är jag luspank så det får nog vänta... Grappa hängde med mig och det är härligt att se att hon är så öppen och nyfiken i nya miljöer. Hon hade inga problem att traska runt i huset och undersöka allt. Tyvärr lite "för" undersökande kanske, då barnens leksaker snabbt plockades upp från golvet och bars runt på. Hon hann dock inte tugga sönder något som tur var. Efter att ha avnjutit en god lunch hos min vännina så styrde vi kosan hemåt, Grappa och jag.


Imorgon är det sökträning igen. Ska bli kul. Jag känner att jag absolut måste försöka få någon form av struktur på träningen för att vi ska gå framåt. Jag har i.a.f bestämt att separera rullövningarna helt från söket ett tag. Imorgon ska jag köra rullövning på stigen och sen hittaövning lite senare, och lägga in "ordning och reda" där. Nu måste hon nämligen börja lära sig att det inte bara är att klättra ner figgen när hon kommer ut, utan att hon måste ligga ner innan belöning kommer. Kruxet med vintern är ju att man inte vill att de ska ligga för länge och därmed bli kalla. Urinvägsinfektion är lätt att dra på sig, särskilt för unga tikar. Men en liten stund är inte fel. Sen ska jag också se till att inte ha alltför mycket störning på stigen. Grappa älskar ju människor och blir lite splittrad när den övriga skaran står nära. Då kan man lika gärna hälsa glatt på dem, som att söka efter någon dold människa i skogen. Det är alltså tre saker att fokusera på imorgon; rullövning separat, hittaövning med ordning och mindre störning.


Så till det enklare problemet; Vilka mackor ska jag bre och lägga i ryggsäcken imorgon? Läste någonstans om en nyttig grov macka med äggröra och makrillfilé... Det låter gott. Kanske något att prova? Det är ju viktigt med något gott till kaffet när vi sitter där efter att ha vallat rutan, tar den där obligatoriska kaffekoppen och mackan medan vi går igenom dagens övningar med förarna. Nästan det viktigaste ju :) Och nyttigt får det bli nu efter jul. Herrejösses, jag ställde mig på vågen häromdagen... Jag har ju lyckats gå upp hela 3 kilo under helgerna! Dags att ta tag i livet igen alltså.



Skapa flashcards